• Anasayfa
  • Yaşam
  • Etkinlik
  • Güncel
  • Gündem
  • Video
  • Fotoğraf
  • Eko Otel

    Beş Yıldızlı Eko Köy: HavaSu Köy

    Bu ‘Yavaş Yaşamak’ kavramı tüm dünyada dinlence kavramını da değiştirdi. Turizm sanayisinin doldur – bo

    • Akdeniz
    • Doğu Anadolu
    • Ege
    • Güneydoğu
    • İç Anadolu
    • Karadeniz
    • Marmara
  • İletişim
  • Anasayfa
  • Yaşam
  • Etkinlik
  • Güncel
  • Gündem
  • Video
  • Fotoğraf
  • Eko Otel
    • Akdeniz
    • Doğu Anadolu
    • Ege
    • Güneydoğu
    • İç Anadolu
    • Karadeniz
    • Marmara
  • İletişim
HomeYaşamSöğütalan Su Değirmeni ve Soldere Suyu
Previous Next

Söğütalan Su Değirmeni ve Soldere Suyu

Posted by: Editör , Mayıs 30, 2016

Bursa Valiliği adına görevli olduğum proje kapsamında yapmış olduğum çalışmaları Doğa Bursa isimli bir yayında, 2016 yılının başında toplamıştım. İki yıl süren projede, Bursa coğrafyasının tüm değerlerini görme ve tanıma imkânım olmuştu. Bursa’nın tüm doğal değerlerini ortaya çıkarmak için coğrafyaları dört mevsim gözlemledim. Hala ortaya bilinmedik yerler, yöreler ve insanlar çıkıyor.

degirmen sogutalan

Mustafakemalpaşa, Bursa coğrafyasının batısında yer alan 100 binlik bir ilçe. Tarım, hayvancılık ve sanayi bu kentin temel geçim kaynakları. Devasa büyüklükteki ovasında dünyanın en güzel tarımsal ürünleri üretiliyor. Bu bereketli ovayı var eden, yaşam kaynağı Mustafakemalpaşa Çayı. 155 kilometre uzunluğunda olan çay, Uluabat Gölü’ne dökülüyor.

soldere

Mustafakemalpaşa’nın ovalık alanı dışında bir o kadar da dağlık bölümü var. Benim işim daha çok bu dağlık alanda. Bu yazımın konusunu oluşturan coğrafya Mustafakemalpaşa Çayı’nın kaynaklarından biri olan Soldere Suyu ve üzerinde bulunan su değirmenleri. Soldere Değirmenleri, dağların orta yerinde, ağaçlarla örtülü bir vadi içerisinde akan Soldere suyu üzerine kurulu olan bir dönemin sanayi kuruluşları.

degirmen carki

Bölgeye yapmış olduğum bir ziyaret sırasında Söğütalan Su Değirmeni’ni ziyaret ettim. Değirmeni Aykut Ayar isimli genç bir arkadaş işletiyor. Anadolu’nun her hangi bir yerinde ‘Aç mısın’ diye sormazlar, belli bir zaman sonra masa üzerinde çay bardakları, kızarmış ekmekler, tereyağı, zeytin vs gibi yiyecekler gelir. Bu yiyecekler bölgesine göre çeşitlilik gösterse de, çay ve ekmek hiçbir zaman değişmiyor. Laf lafı açtı, karşımda içten ve samimi bir duruş sergileyen bir insan tanıdım. Önce çayın tadı, ardından peynir ve kızarmış ekmek her şey çok farklı ve güzel geldi. Ve ardından bu lezzeti sorgulamaya başladım…

tavuk

Aykut kardeşim, kendi ürettiği buğdayı, kendisi öğütüyor ve internet üzerinden satıyor. Ayrıca yine kendi unundan tarhana, erişte ve kuskus yapıyor. Köy tavuğu yetiştiriyor, bu tavuklardan yumurta elde edip satıyor. Ayrıca bu ürettikleri dışında yine kendi üretimi tereyağını, köylünün ürettiği keçi peynirini satıyor. Alıcıya her gün kargo ile gönderiyor.

yumurta

Bir yandan 100 yıllık değirmenci bir ailesi ile tanışmanın mutluğunu yaşarken, diğer yandan da ulusal bir duruş gösteren bu hareket hoşuma gitti. Değirmenin yapılış tarihi belli değil. Ama bir zamanlar isminin Eşrefağa’nın Değirmeni olduğunu öğrenebildim.

soldere degirmen

Aykut kardeşime (0539 624 15 25) numaralı telefondan ulaşabilirsiniz. Yaptığı işleri görmek ve yakından tanımak için internet sitesi www.dogalsudegirmeni.com.

Söğütalan Su Değirmeni’nin üzerinde bulunduğu Soldere Suyu, ilçeye 18 kilometre mesafede bulunan Söğütalan Köyü sınırlarından başlamakta. Söğütalan Bucak Merkezi yakınında bulunan Suçıkan olarak isimlendirilen yerden, bir tepenin altında kaya mağaradan gürültüyle çıkan Soldere suları, yeşil ağaçlık bir vadide akarak Hacıali Köyü yakınlarında Mustafakemalpaşa Çayı’na dökülüyor. Soldere Çayı üzerinde bir zamanlar 12 su değirmeni bulunuyormuş. Kabulbaba, İlyasçılar, Güller ve Hacıali köylerinin bulunduğu alanı kapsayan Soldere Suyu Vadisi, bol miktarda tatlı su balığını barındırıyor. Soldere, ayrıca irili ufaklı birçok şelaleye de sahip. Yürümek isteyenler için de çok güzel rotası var.

soldere selale

Anadolu’da hala ısrarla üreten insanlar var. Bu ülke üreterek kalkınır. Bizim olanı, bizden olanı, dünyaya pazarlamak gerekli. Dağın orta yerinde, bir derenin kenarında, kendi ürettiğini pazarlayarak geçinen bu onurlu insanı tanımama vesile olduğu için, Mustafakemalpaşa Belediyesi’nde görevli sevgili büyüğüm Mustafa Muzaffer Ceylan’a teşekkür ederim.

Metin ve fotoğraf: İsmail Şahinbaş
Not: Bu yazı 29 Mayıs 2016 tarihinde Yenibirlik Gazetesi’nde Sırtçantam bölümünde de yayımlanmıştır.

Share!
Tweet

Related Posts

Bayburt Organik Hasat Şenliğinin İlki Gerçekleştirildi

Bayburt’ta üretilen organik ürünler ile Aşağı Çoruh Vadisi’nin tarihi, doğal ve kültürel zengin ...

Bilge Şehir Kocaeli; Yemekte de Şehrin Bilgelerini Arıyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, şehrin kültür hayatına ...

Buğday Derneği Datça’da Organik Gübre Üretecek

Birleşmiş Milletler  Küresel Çevre Fonu (GEF) Küçük Destek Programı (SGP) tarafından desteklene ...

Kayseri % 100 Ekolojik Sezonu Açtı

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin yerel yönetimlerle kurduğu % 100 Ekolojik Pazarla ...

Leave a Reply Cevabı iptal et

Kategoriler

  • Eko Otel (1)
    • Akdeniz (1)
  • Etkinlik (59)
  • Fotoğraf (378)
  • Güncel (236)
  • Gündem (26)
  • Yaşam (34)

Son Yazılar

  • Muğla’nın Lezzetleri 25 Kasım 2018
  • Muğla’nın Lezzetleri 24 Kasım 2018
  • Muğla’nın Lezzetleri 23 Kasım 2018

Etiketler

butik otel buğday ekolojik ekolojik pazar ekolojik tarım ekolojik ürün gizem altın nance organik organik tarım organik ürün Pera Palace Hotel
Telif hakkı 2014 © Tüm Hakları Saklıdır. Gim.
  • GÜNCEL
  • İLETİŞİM